annonse

Flyr jorda rundt i småfly og landet på Haga

Følger guttedrømmen
Følger guttedrømmen: 82 år gamle Bill Charney flyr jorden rundt i sin Staggerwing. Før helga landet han på flyplassen til Ole Westby på Haga. Begge (Foto: Jens Gulbrandsen)
Fra 1944
Fra 1944: Småflyet er en Staggerwing Beechcraft fra 1944.

82-åringen Bill Charney reiser jorda rundt i sin Staggerwing.

Lisbet Bekkeli Amundsen

Et rødt småfly fra 1944 landet på flyplassen til Ole Westby på Haga før helga. Bak spakene satt amerikaneren Captain Biff Windsock.

Allerede som åtteåring forelsket Captain Biff Windsock, eller Bill Charney som han egentlig heter, seg i en Staggerwing under et amerikansk flyshow. Det var starten på en livslang drøm om engang å eie en slik flymaskin. Hele livet har han fulgt sin lidenskap for luftfart og jobbet som flyger, blant annet for United Airlines. Under Vietnamkrigen var han aktiv i frontlinjen. Nå lever 82-åringen ut drømmen om å kjøre jorda rundt i sin røde Staggerwing. Reisen startet i 2009, og han har vært i New Zealand, Norfolk Island, Australia, Indonesia, Vietnam, Thailand, Burma, India og sist altså på Haga.

- Det er min skyld at han havnet på Haga, innrømmer John Wiese.

Han er selv flyger, og deres felles interesse har ført til deres vennskap.

- Han får ikke tak i originale hjul til dette flyet, og da må han ha færrest mulig landinger på asfalt. landingsstripa på Kjeller ble for kort, men jeg hadde vært på Haga selv noen ganger og fortalte han at det var en fin stripe her. han fløy hit og så på stripa fra lufta før han landet. Maarud hadde vært et alternativ, sier Wiese.

Han opplyser at det kun er tre-fire av den spesielle flytypen i Europa. han har ikke fløyet et slikt fly personlig, men han har hørt at det er veldig fint å fly.

- Det har den store stjernemotoren som brukes i mange amerikanske fly, sier han.

På grunn av dårlig vær på østlandet de siste dagene, ble Charneys opphold her noe lenger enn planlagt. han ble med Wiese hjem til Oslo, der han blant annet fikk med seg en rundtur i hovedstaden.

- Jeg ble 58 år før jeg hadde råd til en Staggerwing, forklarer Charney på sin hjemmeside.

Han synes det er vanskelig å forklare sin fascinasjon for denne flytypen. Flere av dem som har møtt ham under hans besøk på Haga har imidlertid fått en viss forståelse for hans lidenskap. Den pensjonerte ruteflygeren med bakgrunn fra militæret og Vietnamkrigen, dro i går videre til Skåne. Turen derfra går via Danmark til Luxembourg og England.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.