annonse

Fikk utmagret vepsevåk på vingene igjen

På den norske rødlista
På den norske rødlista: Vepsevåken som art er klassifisert som nær truet i Norge. Oddsen var heller dårlig, men Geir Sjøli klarte å få denne hannfuglen på vingene igjen i sitt anlegg i Skogbygda. Alle (Foto: Privat)
Fikk blant annet elgkjøtt
Fikk blant annet elgkjøtt: Fuglen ville absolutt ikke spise selv, så den måtte mates for hånd i cirka to uker.
Ble sluppet fri igjen
Ble sluppet fri igjen: Vepsevåken måtte tilbringe noen dager i Sjølis store fuglebur før den ble sluppet ut der den ble funnet.

Geir Sjøli har gjennomført en vellykket rehabilitering av en sjelden vepsevåk.

John Arne Paulsen

Skogbygda

Etter hvert har Geir Sjøli tatt hånd om og rehabilitert mange skadde fugler. I juni kom viltvakta i Rælingen med en vepsevåk som ble funnet sittende på bakken.

Svak og utmagret

- Fuglen som var en voksen hann, var svak og utmagret, men hadde heldigvis ingen brudd, forteller Sjøli.

Det var nå viktig å få i den fuktighet.

- Vi startet med vann og eggeplomme, og fortsatte med kylling, elg og kattemat. Fuglen ville absolutt ikke spise selv, så den måtte mates for hånd i cirka to uker, forteller Sjøli.

Utviklingen var positiv og vepsevåken la på seg.

Etter drøye to uker ble den sterk nok, og hadde fått tilbake normalvekta. Den ble hentet av viltvakta og sluppet på funnstedet, sier Sjøli.

Vepsevåken kan ta småfugler og frosk, men lever hovedsakelig av vepselarver fra bol under bakken. Den er på den nasjonale rødlista i Norge som nær truet.

Flere vil hjelpe

Han forteller at rovfuglene er særlig utsatt for skader av alle de innretninger vi mennesker lager til.

- Det er gledelig at flere vil hjelpe fugler som blir skadet i stedet for å «ha det i hjæl», som har vært eneste praksis tidligere, legger Sjøli til.

Han ser grunn til å minne om at på de siste 40 årene er bestandene av ville dyr i verden halvert på grunn av menneskelig aktivitet.

- For stort jakttrykk og tap av leveområder er hovedårsaken, fastslår Sjøli.

Hans virksomhet basert på rehabilitering av fugler er i regi av Foreningen Våre Rovdyr. Viltforvalteren hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus bidrar med økonomisk støtte til Sjølis anlegg i Skogbygda.

Fast i pipa

Tidligere i sommer tok Sjøli og hans medhjelpere hånd om en kattugle som satt fast i ei skorsteinspipe i Skogbygda.

- Slike tilfeller har vi opplevd flere av. De slipper seg ned i pipa, og så er det for trangt til å komme seg opp igjen. Den var litt sliten, men etter et par dager i ro kunne den slippes ut igjen, forteller Sjøli.