annonse

En god meny gir godt besøk på fuglebrettet

Viktig mat
Viktig mat: Småfuglene er godt tilpasset et tøft klima og evner å finne egen mat, selv om maten på foringsbrettet eller i fuglemateren er et viktig bidrag i en krevende årstid. Samtidig er det mange som gleder seg over fuglenes fine farger og livlige låter. Fuglene på bildet er av typen blåmeis. (Foto: Paul Kleiven / Scanpix)
Kjøttmeis
Kjøttmeis: Småfuglene har flotte fjærdrakter som mange synes det er moro å kunne studere på fuglebrettet. (Foto: Oddvar Heggøy)
Gråspurv
Gråspurv: Gråspurven fant mer å spise før i tida da det var flere aktive småbruk, og setter pris på foringsbrettet. (Foto: Oddvar Heggøy)

Mens mange nesbuer er flinke fuglefôrere, er andre mer usikre på hva som er riktig å servere. I fuglefôring er det flere nyttige ting å vite om.

Tommy Simon Norum

Dyreliv

- Å legge ut mat til fuglene om vinteren er en gammel tradisjon. Ingen matrester skulle gå til spille, samtidig som mennesket til alle tider har gledet seg over fuglenes fine farger, livlige låter, kvikke bevegelser og deres store mangfold, sier Martin Eggen, naturvernrådgiver i Norsk Ornitologisk Forening.

Han forteller at cirka 400 000 nordmenn er involvert i fuglefôring, og at disse kjøper rundt 16 000 tonn med villfuglmat årlig.

Avhengige av fôring

- Fuglelivet er noe vi i stor grad tar for gitt. Vi tenker kanskje ikke over det, men enkelte fuglearter er i dag ganske avhengige av velvillige mennesker som passer på at foringsbrettet er fylt. Ikke minst gjelder dette gråspurven, som fant mer å spise på den tiden det fantes flere aktive småbruk med husdyr og spillkorn, sier Eggen.

Han forteller videre at standfugler (en fugl som holder til i det tilnærmet samme området hele året, red.anm.) er godt tilpasset et røft klima, og evner å finne sin egen mat.

- Maten på foringsbrettet utgjør et verdifullt og lettvint bidrag i en årstid som tidvis er ekstra utfordrende, sier Eggen.

Ikke gi saltet spekk

Hva slags mat man legger ut på foringsbrettet er med på å bestemme hvilke fugler man får på besøk. Nettsiden miljolare.no forteller at brødmat og kakerester foretrekkes av gråspurv, pilfink, gulspurv, stær og svarttrost.

- Usaltet fett er den mest ettertraktede og beste energikilden for fugl i vinterkulda. Dyrefett i form av spekk fra gris eller nyretalg fra sau er førsteklasses fuglemat, opplyser miljolare.no, og forklarer at spekk foretrekkes av meiser, spetter, nøtteskrike og trekryper.

- Saltet fett eller spekk må ikke gis til fuglene, skriver miljøfare.

Det selges også mye villfuglblandinger som er en blanding av forskjellige frø.

- Velg en blanding med mye solsikke og lite korn, det gir mest næring til fuglene, skriver miljolare.no, og oppfordrer til å se nøye på posens innhold og unngå blandinger med mye rusk eller frøskall.