annonse

- Det er tydelig at folk er glad i skauen sin

Jegermesse
Jegermesse: For tolvte gang ble det holdt jegermesse ved Skansenhytta i Ertsrud. Lars Petter Holth spilte gitar rundt bålet. Til høyre i bildet, Bjørg Elisabeth Oserud (sittende) og Ola Svennebye (stående). Det ble servert pannekaker, flesk og kringle, med tilhørende saft og kokekaffe. Alle (Foto: Tommy Simon Norum)
Gudstjeneste
Gudstjeneste: Sogneprest, Bjørg Elisabeth Oserud, holdt gudstjenesten, og rundt 50 personer møtte opp i det fine høstværet.
Lokalhistorie
Lokalhistorie: Tom Halvorsen fra Årnes holdt foredrag om husmannsvesenet, og leste historien om Hauke-kara fra Skogen.

Mange elgjegere har lagt jegermessa inn som en fast tradisjon. I år ble det etter guds- tjenesten foredrag om husmannsvesenet, før det ble bespisning og visesang rundt bålet.

  • Tommy Simon Norum 63 91 18 10 Tommy@raumnes.no

Skogbygda

- Det er første gang i mine 28 år som prest at jeg holder jegermesse. Jeg har aldri opplev noe slikt. Selv om det ikke kan kalles kirkekaffe, er det god bevertning. Det er tydelig at folk er glad i skauen sin, og det er flott at man først kan synge salmene og deretter kose seg ved bålet, sier Bjørg Elisabeth Oserud, sogneprest i Fenstad og Ingeborgrud.

Rundt 50 personer hadde valgt å bruke søndagskvelden til å besøke jegermessa, og vegen oppover var pyntet med fakler. Egen bønn

Etter at avtroppende leder i menighetsrådet, Ola Svennebye, ønsket velkommen, holdt presten en kort gudstjeneste. Det var med konfirmanter fra både Skogbygda og Blaker, som deltok med å lese forbønn og samle inn kollekt.

- «Herre, Jesus Kristus, la din nåde og kjærlighet hvile over alle som ferdes i skog og mark i vårt nærmiljø. Velsign alle jegere og det ansvaret de tar for naturen og dens ressurser. Bevar alle jaktlag fra ulykker av noen slag. Og gi at ingen dyr lider unødig», ble det lest i forbønnen som Oserud hadde skrevet for anledningen.

- Jeg så på det min forgjenger Kjell Ellefsen hadde skrevet, og lagde en ny versjon, forteller Oserud.

Servering

- Et sånt tiltak er veldig viktig, og man får tilhørighet til stedet man bor. Det er slikt man lærer å sette pris på med alderen. Når man er ung er det andre ting som suser i hodet på en, innledet Tom Halvorsen, som holdt et foredrag om lokalhistorie og husmannsvesenet. Han leste blant annet ei novelle skrevet av Hans Børli om Hauke-kara inne på Skogen, som satte sin avdøde far på låven til våren kom.

Som takk for foredraget fikk Halvorsen en avstøpning av en 2000 år gammel pilspiss, som ble funnet på Barhaughøgda. Til slutt spilte Lars Petter Holth fra Oppstad gitar, mens det ble servert pannekaker og flesk, med kaffe og kringle til dessert. Holth spilte låter av blant annet Erik Bye, Paul Simon og Hellbillies. Det ble en sosial søndagskveld, og man fikk samtidig føle nærheten til skogen og lade opp til elgjakta ved Skansenhytta i Ertsrud.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.