annonse

Ble organdonor etter at sønnen døde i en ulykke

Jeg er organdonor
Jeg er organdonor: Ragnhild Berg Hagen har registrert seg som organdonor og i forbindelse med valentinsdagen står hun på stand for Stiftelsen Organdonor i håp om å få flere til å si de magiske ordene "Jeg er organdonor". (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Nytt liv til 463
Nytt liv til 463: I 2017 ble det gjennomført 112 donasjoner av til sammen 513 organer i Norge. Disse ga nytt liv til 463 pasienter. Illustrasjons (Foto: Siv Dolmen/Stiftelsen Organdonasjon)

Da sønnen døde brått i en ulykke, ble foreldrene bedt om å ta stilling til organdonasjon. Ragnhild Berg Hagen håper nå flere tar stilling til spørsmålet på forhånd og melder seg som organdonorer.

Lisbet Bekkeli Amundsen

Fem år gamle Marcus døde etter en ulykke utenfor Amfi Eurosenteret i 2014.

- På ettermiddagen ulykkesdagen kom presten og barneoverlegen med det store spørsmålet. Hva med donasjon? Det var et forferdelig valg å ta, men vi sa ja med en gang, sier Ragnhild Berg Hagen.

Hun vil at andre skal slippe å ta stilling til det vanskelige spørsmålet ved sine kjæres dødsleie.

- Jeg har jobbet som sykepleier på avdeling for levertransplanterte ved Rikshospitalet, men jeg tok ikke stilling til spørsmålet organdonasjon da. Noen dager etter at Marcus ble borte meldte jeg meg som organdonor. Jeg oppfordrer andre til å gjøre det samme, sier hun.

Hjertet slår

En tid etter at hennes sønn døde leste hun en artikkel i VG om en hjertesyk jente som hadde fått nytt hjerte samme dag som Marcus døde. Hagen har tidligere fortalt til Raumnes at de tok kontakt med familien og at det var spesielt og rart, men også fint å se jenta som hadde fått Marcus sitt hjerte.

- Hun er 12 år, og det er godt å se at hun lever videre, sier Hagen.

I forbindelse med Stiftelsen Organdonasjons valentin-kampanje, har hun meldt seg som frivillig for å rekruttere donorer. Neste lørdag kan hun treffes på stand på Jessheim storsenter der hun vil dele ut informasjonsmateriell og snakke med folk om dette med organdonasjon. Hvis noen vil være frivillige sammen med henne denne dagen, tar hun gjerne imot hjelp.

Feire kjærligheten

Stiftelsen organdonasjon setter spesielt fokus på temaet i forbindelse med valentinsdagen 14. februar, og Hagen mener i den anledning det også er viktig å sette fokus på dette med kjærligheten og omsorgen for andre.

- Vi må ta vare på hverandre mens vi lever. Livet kan snu brått, og vi bør vise at vi er glad i hverandre hver dag og prøve å gjøre noe godt for hverandre, sier hun.

450 på venteliste

Ifølge Stiftelsen Organdonasjon står i dag over 450 pasienter på venteliste for et nytt organ i Norge. Stiftelsens mål er at alle som trenger det skal få et organ. Nye tall fra Oslo universitetssykehus viser en økning i antall transplantasjoner fra 2016 til 2017. Det ble i 2017 gjennomført 112 donasjoner av til sammen 513 organer. Det betyr at hver donor i snitt ga fire organer. Disse organene ga nytt liv til 463 pasienter.

- Vi mener at det er økt bevissthet om organdonasjon i befolkningen, og den enorme innsatsen som legges ned på sykehusene, som gir de gode resultatene, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Ved hele 78 prosent av forespørslene svarte familien, på avdødes eller egne vegne, ja til organdonasjon, men fremdeles er ventelistene lange.

Fakta

Tall for 2017 hentet fra Stiftelsen Organdonasjon:

112 gjennomførte donasjoner fra avdød giver

463 pasienter fikk livreddende hjelp

78 prosent positive svar til donasjon (avdøde selv, eller familien på vegne av avdøde)

436 organtransplantasjoner fra avdød giver

77 organtransplantasjoner fra levende giver (en nyre)

12005 transplantasjoner er gjennomført i Norge siden oppstart i 1969

437 på venteliste for nytt organ (pr. 31.12.2017)