annonse

Alarm om illeluktende gasslekkasje var kumøkk og biogjødsel fra Esval

Illeluktende gjødsel
Illeluktende gjødsel: Det er ikke bare naboene på Esval som føler seg plaget av lukt fra biogassanlegget. Mandag varslet beboere på Neskollen om mulig lekkasje av illeluktende gass. Det viste seg å være biogjødsel fra Esval. (Foto: Thomas Frigård)

Flere beboere på Neskollen reagerte kraftig da en intens stank fylte boligområdet, og brannvesenet rykket ut etter melding om gasslekkasje. Det viste seg å være kumøkk og et miljøprodukt fra Esval.

Thomas Frigård

Neskollen

- Politiet fikk melding rett før midnatt natt til tirsdag om at det luktet forferdelig på Neskollen. Flere beboere skal ha uttalt at det lukter så forferdelig at de måtte reise bort fordi de ikke orket å være hjemme, sier politiførstebetjent Vidar Aasvangen.

Vekket av brannvesenet

Brannvesenet rykket ut til Neskollen, men de merket ikke den kraftige lukta. Etter å ha søkt en halvtime etter en gasslekkasje konstaterte de at det måtte dreie seg om spredning av gjødsel fra en gård i nærheten. Ved Nybakk hadde nemlig bonde Lars Halvor Stokstad Oserud spredd kumøkk blandet med biogjødsel fra biogassanlegget til Oslo kommune på Esval.

- Jeg ble vekket klokka ett på natta av at brannvesenet ringte og varslet om at det hadde vært en gasslekkasje i nærheten. Det luktet riktignok ganske stramt i går kveld, men jeg kan ikke skjønne at det var så ille, sier bonden.

Lukter annerledes

Han er en av mange bønder som har tatt imot biogjødsel fra biogassanlegget på Esval, og Raumnes har omtalt at mange har kommet med kraftige reaksjoner på intens lukt etter at jordbrukere har benyttet seg av denne gjødselen. For noen av beboerne på Neskollen var lukta ikke til å holde ut, ifølge meldingene politiet refererer til.

- Jeg bor midt oppe i dette, men jeg kan ikke se at det lukter så mye verre av denne gjødselen enn av annen type gjødsel. Jeg forholder meg til alle regler og lover når jeg sprer dette, men jeg tror mye av reaksjonen kommer av at det lukter veldig annerledes enn annen type gjødsel, sier jordbruker Stokstad Oserud.

Problemer i 2014

I 2014 var det flere kraftige reaksjoner på lukt fra spredning av biogjødsel fra biogassanlegget. Jan Stabbetorp i Romerike Landbruksrådgivning uttalte at Oslo kommune hadde et problem med at biogjødselet luktet så ille.

- EGE har utfordringer med lukt, lager, spredning og betingelser. Lukta fra konsentratet tror jeg ikke er til å leve med, sa Stabbetorp for tre år siden.

Bedre med kumøkk?

Senere samme år dukket det på nytt opp kraftig lukt ifra biogjødselet fra biogassanlegget. Denne gangen viste Oslo kommune til at gjødselen var blandet med grisemøkk, og at det ikke var det samme problemet med blanding med kumøkk. Mange beboere på Neskollen er trolig uenig i denne uttalelsen. Gjødselen som ble spredd i nabolaget var nemlig blandet med kumøkk.

- Jeg har blandet gjødselen 50-50 med kumøkk. Det er første gangen jeg sprer dette gjødslet, og det er mulig det blir en ny runde i løpet av sommeren, sier Stokstad Oserud.

Skal ikke lukte

Oslo kommune viser til at de lager biogjødselen på matavfall, og at de opplever det som spesielt at det skal lukte mer av deres gjødsel enn kumøkk og annen dyremøkk.

- EGE produserer biogjødsel på matavfall fra Oslo og omkringliggende kommuner i Nes. Matavfallet går blant annet gjennom en steriliseringsprosess før den føres over til bioreaktorene. Gjødselproduktet til EGE som er laget på rent matavfall, har en svak lukt sammenliknet med for eksempel kumøkk eller grisemøkk, sier kommunikasjonssjef i Energigjenvinningsetaten (EGE) i Oslo kommune, Cecilie Birgitte Solvang Bjørnethun.

Anbefaler ikke å blande

Hun mener at det er vanskelig å avgjøre om det er kumøkk eller biogjødselen som er kjernen til luktproblemet i denne saken, men hun viser til at EGE anbefaler ikke bøndene å blandet biogjødsel med dyremøkk.

- Energigjenvinningsetatens anbefaling til bøndene er å bruke biogjødselen ren og ufortynnet direkte i slangespreder på jordene. EGE kan ikke ta ansvar for lukt som kan oppstå hvis bøndene velger å blande biogjødselen med annen type gjødsel, sier Bjørnethun.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.