annonse

Smertehelvete

RA201710170509987AR.jpg
Trond Egil Teigen tok livet sitt etter at han gikk med konstante smerter uten å få nok hjelp fra helsevesenet. Arkivfoto

Verdens beste helsevesen bør gjøre sitt ytterste for å hjelpe pasienter som sliter med konstante smerter, slik Trond Egil Teigen gjorde før han tok livet sitt, skriver Raumnes på lederplass.

Før han tok livet sitt, la Trond Erik Teigen igjen en bønn om at hans fortelling skulle hjelpe andre. Nå kommer det fram at Trond ikke var alene om å leve i et smertehelvete, og denne uken fortalte vi om Hanne Stahl fra Porsgrunn som fikk nytt håp etter å ha lest Trond Erik Teigens historie i Raumnes.

Norge har et av verdens beste helsevesen. De aller fleste av innbyggerne blir møtt på sine behov og får den nødvendige hjelpen, der det er mulig å gi hjelp. Det skulle bare mangle, når 12 prosent av brutto nasjonaltprodukt brukes på helseutgifter. Dessverre er det fortsatt endel som faller utenom og som det ikke er et godt nok tilbud til. Det er disse Raumnes har satt fokus på gjennom flere reportasjer. Det som startet med historien til Trond Erik Teigen, har vist seg å gjelde mange flere. Lørdag fortalte vi historien til en annen nesbu, Ronny Bratsberg, der en operasjon gikk feil og sendte han ut på en smertefull ferd i ettertid. TV2 har også satt fokus på situasjonen til denne gruppen nakkeskadde pasienter og hvordan de fortvilet opplever at de ikke får hjelp av det norske helsevesen.

Teknologien går så fort fremover innen helsesektoren, og stadig blir behandlingsformene bedre og mer treffsikre. Dessverre blir de også dyrere og dyrere, og et samfunn må sette en grense for hvor mye fellesskapet kan bruke på å øke livskvaliteten til enkeltindivider. I situasjonen til Trond, Ronny og Hanne er det mye som tyder på at en litt annerledes MR-maskin vil hjelpe, en MR-maskin der pasienten sitter istedenfor å ligge.

Vi finner det vanskelig å forstå at det ikke er mulig å kjøpe inn én slik maskin i Norge, eller kjøpe diagnostikk utenlands, for å forsøke å hjelpe denne pasientgruppen. Å leve med smerter som tilsvarer å være i konsant barsel, er vanskelig å forstå. Da bør verdens beste helsevesen også gjøre sitt beste for å hjelpe til.