annonse

Sats på jernbanen Oslo-Stockholm

Jernbane
Jernbane: Det er behov for å styrke hele transportkorridoren mellom Oslo og Stockholm, skriver stortingsrepresentantene Sverre Myrli og Arne Nævra. Arkivfoto
: Sverre Myrli (Ap) (Foto: Jan Erik Hæhre)
: Arne Nævra (SV) (Foto: NTB Scanpix)

Arbeiderpartiet og SV vil fortsette å kjempe for jernbanen, for Oslo-Stockholm og for Kongsvingerbanen, skriver stortingsrepresentantene Arne Nærva og Sverre Myrli i dette leserinnlegget.

  • Arne Nævra
  • Transportpolitisk Talsperson
  • SV Og Sverre Myrli
  • Transportpolitisk Talsperson
  • Arbeiderpartiet

I et innlegg i Raumnes 2. juni viser Øystein Smidt i Nes Venstre til at Arbeiderpartiet og SV nylig fremmet forslag i Stortinget om at det bør utarbeides en såkalt konseptvalgutredning (KVU) for den norske delen av jernbanen mellom Oslo og Stockholm. Dette gjorde vi fordi vi mener det er behov for å se nærmere på hele transportkorridoren Oslo-Stockholm, og fordi vi ønsker å styrke jernbanetilbudet - for både gods- og persontransport - mellom de to hovedstedene. I dag skjer det aller meste av persontrafikken med fly på denne strekningen fordi reisetida med tog er for lang.

I innlegget skriver Smidt videre at det i Nasjonal transportplan (NTP) for inneværende periode er vedtatt at det skal utarbeides en KVU for Kongsvingerbanen, og så legger han til: «Da stemte Ap og SV mot». Dette er så feil som det går an å få det. Hvor har Smidt dette fra? For det første, i forbindelse med NTP ble det har aldri fremmet noe forslag om dette som det ble stemt over i Stortinget. Og nettopp derfor fremmet Arbeiderpartiet og SV forslag i Stortinge nylig - som ble nedstemt av Høyre, Frp, Venstre og KrF. Senterpartiet sluttet seg til forslaget.

For det andre, i stortingsmeldingen om NTP, som ble behandlet i Stortinget våren 2017, het det: «Samferdselsdepartementet vil sette i gang arbeid med en konseptvalgutredning (KVU) for å se på fremtidige behov på Kongsvingerbanen». Alle partier var for dette, men noe forslag som det ble stemt over i Stortinget var det altså ikke. Vi vil gjerne at Smidt klargjør hvor han har opplysningene sine fra. Og så bør han heretter holde seg for god til å spre usannheter om andre partier.

Det som derimot er sannheten er at Smidts partifeller i Stortinget nylig bidro til å stemme ned forslaget fra Arbeiderpartiet og SV om en helhetlig plan/KVU for jernbanen Oslo-Stockholm. Hvis Venstre er så for dette, kunne de vel stemt for, og dermed sikret flertall for forslaget?

Arbeiderpartiet og SV vil fortsette å kjempe for jernbanen, for Oslo-Stockholm og for Kongsvingerbanen. Og venstrefolk - som har havnet i Høyre og Fremskrittspartiets klamme favntak - bør slutte å spre usannheter om andre partier.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.