annonse

«Kjære russ: Dere har fortjent en feiring»

Kjære russ
Kjære russ: Utekontakter i Nes Øystein Sørnes og Trond Solvang kommer med følgende oppfordring til årets russ; «Nyt våren og lyse netter, ta vare på hverandre og sørg for at alle har det bra og kommer seg hjem fra fest. Ikke la noen stå alene, vær inkluderende.» (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)

«Bare sørg for at det blir en flott avslutning av kjempejobben dere har gjort for å komme til eksamenstiden – ikke la en måned i kjeledress ødelegge sluttspurten for deg», skriver utekontaktene i Nes i denne kronikken.

  • Øystein Sørnes Og Trond Solvang
  • Utekontakter I Nes

Våren er en herlig og etterlengtet tid, lite kan måle seg med vårsola og lange lyse kvelder. Etter en lang vinterdvale fylles gater og parker av store og små igjen. Sammen med våren kommer også ungdom med og uten russedress fram. Mange år med obligatorisk skolegang nærmer seg slutten, man er ung og lovende og skal ut i en ny og spennende tid. Det er verd en minneverdig markering.

Lov å skille seg ut

Det er vel ikke å overdrive å si at ungdom i russedress får mye oppmerksomhet om våren.

Russetiden inneholder gode ting som vennskap, identitetsbygging, morsomme russeknuter, å utfordre seg på nye ting, for ikke glemme samarbeid om pengejakt og dugnadstimer med bil eller buss.

Våren som russ skal inneholde mye smil, latter og gode opplevelser. 

Det er lov å skille seg ut og gjøre ting man ellers ikke ville gjort. Det er lov å være stolt av seg selv når man har kommet så langt og har fullført 13 år på skole. Samtidig utsettes ungdom, og spesielt russ, for mye press. Man skal stå i mot kjøpepress, drikkepress, sexpress, knutepress, gruppepress. Og ikke minst å gjøre skolearbeid samtidig med en god tone hjemme. Det er ikke billig å ha riktige klær, delta på treff eller ha en bil å rulle med. Våren som russ skal inneholde mye smil, latter og gode opplevelser. Dessverre er det ofte andre ting som får oppmerksomhet i media og på facebook. Med tabloide overskrifter kommer våkenetter til foreldre som hører rød- eller blåkledte ungdommer liste seg inn ytterdøra før soloppgang.

Forskjell på polsprit og ukjent sprit

Det er urettferdig overfor de fleste ungdommer å tenke at overskriftene i media representerer all russ sine holdninger, uansvarlige handlinger eller prioriteringer. Samtidig ville det være naivt og ikke ta innover seg at russetiden kan være en utfordrende tid der mange unge skal ta viktige valg og lære å sette grenser for seg selv.

Det er forskjell på å drikke sterke polvarer eller alkohol fra butikk, eller drikke noe du ikke vet hva er. 

Ungdom trenger god informasjon for å ta riktige valg. Det er forskjell på å drikke sterke polvarer eller alkohol fra butikk, eller drikke noe du ikke vet hva er. Det er forskjell på å bli full med gode venner og å bli full på fest med mange ukjente. Å ta årets første bad i mai er kaldt, kanskje morsomt og tøft – men også farlig om man må drikke seg til mot for å klare det, da kan festen få en brå slutt.

Kjære foreldre – Vær stolte, tilstede og tilgjengelig for ungdommen din i denne tiden. Snakk med ungdommen før, under og etter russetiden om alkohol, sex og grenser, lag tydelige regler for hva som er greit og ikke. Å være russ er ikke ensbetydende med frie grenser. Russetiden krever god kommunikasjon og en ekstra årvåkenhet fra foreldre. Gjør det trygt å komme sent hjem eller ringe for å bli hentet, uavhengig av om ungdommen din er edru eller full.

Ikke la kjeledressen ødelegge

Kjære russ: Nyt våren og lyse netter, ta vare på hverandre og sørg for at alle har det bra og kommer seg hjem fra fest. Ikke la noen stå alene, vær inkluderende. Behold kontrollen, ikke drikk mer enn du tåler og si tydelig NEI når det er noe du ikke vil ha, eller ikke ønsker skal skje. Du bestemmer! Dere har alle fortjent en feiring, bare sørg for at det blir en flott avslutning av kjempejobben dere har gjort for å komme til eksamenstiden – ikke la en måned i kjeledress ødelegge sluttspurten for deg. Du fortjener bedre!

Utekontaktenes møte og erfaring med Nesruss er bare positive, de har vært hyggelig og høflige når vi møter de ute. Og siden vi også ruller en del nå på våren ses vi i år også.

Vi gleder oss!

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.