annonse

Kinoen er gått fra å være kontroversiell til å bli motor i kulturlivet

KINO
KINO: Årnes kino er i løpet av 80 år gått fra å være kontroversiell til å bli motoren i Nes kulturhus. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)

Uten Årnes kino ville vi neppe hatt et så omfangsrikt kulturhustilbud, skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Fred C. Gjestad

Årnes kino feirer i dag 80 år. Det er absolutt verdt å feire. Mye har skjedd med medietilbudet på 80 år, men kinoen står fortsatt sterkere enn noensinne.

Det var heftige diskusjoner da kinoen ble etablert på Årnes for 80 år siden. Det var ikke uten grunn. Vi snakker om en tid da levende bilder var helt nytt. Radioen var blitt bortimot allemannseie. Den første kinoen i Norge ble etablert noen år tidligere, i 1904 i Christiania. De første fjernsynssendingene startet først etter krigen, på 1950-tallet, så kinoene var det eneste tilbudet av levende bilder. Det var selvsagt mye skepsis til hvordan levende bilder skulle påvirke seerne og moraldiskusjonene gikk sterkt. Likevel var det et stort marked og kinoen ble tatt godt imot av nesbuene. Kino-visning av film er en av medietilbudene som har holdt seg med små tilpasninger gjennom en tid der medietilbudet har endret seg enormt. Selv i 2017, når filmutvalget og tilbudet er enormt, gir fortsatt film på kino den beste opplevelsen.

Kinotilbudet på Årnes har gått opp og ned. Den kanskje største nedturen var mens bygdekinoen fortsatt holdt til i det gamle samfunnshuset, like før det ble revet. Etter at Nes kulturhus ble åpnet i 2001 fikk kinotilbudet i Nes en renessanse. Kinotilbudet gikk fra et bygdekinotilbud med visning et par ganger i uka til et fullt kinotilbud i konkurranse med kinoer i Lillestrøm og Oslo. Med to kinosaler og daglige visninger fikk nesbuene et fullverdig kinotilbud.

Årnes kino har siden den gang blitt selve motoren i kulturtilbudet i Nes. Med opp mot 40 000 besøkende i året og 1200 filmvisninger er kinoen det største enkeltstående kulturtilbudet i Nes. Uten Årnes kino ville vi neppe hatt et så levende kulturhus. Gratulerer med dagen og lykke til med de neste 80.