annonse

«Er vi i stand til å bære et prosjekt på nesten en halv milliard kroner?»

VORMSUND
VORMSUND: Vinnerbidrag i arkitektkonkurransen. Arkivillustrasjon (Foto: )

«Vi må se oss i speilet og innse at man ikke som kommune må eie og bygge alt selv og ta opp lån i milliard klassen». skriver Liv Gustavsen (FrP) i dette leserinnlegget.

  • Liv Gustavsen

Det var trist lesing når jeg tok for meg Nes kommunes årsregnskap og årsmelding for 2017.

Året 2017 ble et rart år på alle måter for kommunen vår, og prikken over i-en og den endelige bekreftelse på hvor galt det førte av gårde, kom nå i årsmelding og regnskap.

Først noen fakta. Regnskapet viser at Nes kommune fikk inn 31 millioner i merinntekter. En slik ekstrainntekt burde være en jubelsak og nærmest som en lottogevinst. Allikevel havner vi på minus 0,1 % netto driftsresultat, noe som skyldes økte driftsutgifter på 50 millioner utover budsjett.

Ordfører skriver i sin innledning i årsmeldingen at det er mye positivt i Nes, og ordførers budskap er kort fortalt er alle flinke og greie. Jeg er glad for at vi har en positiv ordfører, men jeg må si at jeg hadde forventet at også ordføreren tok alvoret innover seg og innser at Nes kommune er ute av kontroll på økonomistyring!

Ber om redegjørelse
Ber om redegjørelse: Liv Gustavsen (Frp)er kritisk til om Nes kommune har økonomi til å bygge en ungdomsskole på Vormsund. Foto: Thomas Frigård

Konstituert rådmann Ingar Døhlen er derimot krystallklar i sin kommentar i årsmeldingen og legger ingenting imellom. Han gjemmer ingen tall, og forteller klart at dette er et bekymringsfullt resultat. Jeg er så enig!

Samtidig som regnskapet blir offentliggjort, blir vi politikere presentert for forprosjektet av Vormsund ungdomsskole. En ungdomsskole som har vært diskutert i flere tiår, og hvor mye av tiden har gått med til å «finne ut» om grunnen og jordsmonnet i Vormsund er godt nok til å kunne bygge på eller om det er umulig å bygge på kvikkleire i en skråning ned mot elva? Det var derfor viktig å bruke god tid for å finne ut dette. Når kommunestyret endelig ga GO for å starte arkitektkonkurranse og forprosjekt i desember 2016, så var det basert på et budsjett på den enorme summen 320 millioner kroner. FrP var kritiske til denne summen ettersom det var høyt basert på hva nabokommuner har bygd skoler for. Men vi sa ja, kjør på.

Sjokket ble derfor stort når vi nå får servert et forprosjekt som estimerer kostnaden til 455 millioner! Alle som en i kommunestyret ble overrasket og sjokkerte over opplysningene vi mottok den kvelden, men jeg må si når jeg kort tid etter leser årsmeldingen om hvordan Nes kommune i 2017 forvalter våre penger, dine og mine penger, ja da blir jeg bekymret for om vi som kommune er i stand til å bære et prosjekt på nesten en halv milliard kroner. Kanskje det er på tide å se på andre løsninger? Kanskje det er greit å la private bygge skolen, og at vi som kommune drifter og leier den, med fokus på det en skole er til, altså innmaten, elevene, lærerne.

Dette er en alvorlig situasjon

Selv med siste nytt i saken hvor administrasjonen har foreslått å redusere prosjektet med 55 millioner så er det fortsatt veldig mye penger samtidig som det betyr at prosjektet reduseres ved at vi ikke bygger hallkapasitet som så sårt trengs i bygda.

Jeg beklager å være kritisk, men dette er en alvorlig situasjon. Vi må se oss i speilet og innse at man ikke som kommune må eie og bygge alt selv og ta opp lån i milliard klassen, men heller konsentrere oss om å ta vare på våre innbyggere både med det beste innholdet i skolen og ikke minst på andre sektorer som innen pleie og omsorg.

Liv Gustavsen

Nes FrP

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.