annonse

«Er Neskollen et plagsomt onde?»

Foto
Foto: Jan Espen Mathise (Foto: )

«I løpet av de åtte årene jeg har bodd i kommunen, har jeg til stadighet fått inntrykk av at nesbuere har et anstrengt forhold til Neskollen», skriver Paal Olkvam fra Neskollen i dette leserinnlegget.

  • Paal Olkvam

Nå som saken om Vormsund ungdomsskole igjen er fremme i mediene, er det på nytt en del kommentarer blant annet på Facebook som gir et inntrykk av at mange i Nes kommune ser på Neskollen som et plagsomt onde.

I løpet av de åtte årene jeg har bodd i kommunen, har jeg til stadighet fått inntrykk av at nesbuere har et anstrengt forhold til Neskollen. Ser blant annet kommentarer om at Neskollen kan gis til Ullensaker.

Eiendomsskatt

Her kommer noen av mine betraktninger om hvor mye Neskollen egentlig gir sin kommune.

Når det gjelder eiendomsskatt har det blitt lagt til grunn i beregningsgrunnlaget blant annet to faktorer:

Ytre faktor; Neskollen er det eneste stedet i kommunen sammen med Årnes sentrum som er ilagt høyeste faktor på 1,2. Det vil si at Årnes hvor alt av kommunale tilbud ligger skal altså Neskollen sammenlignes med. Den gangen var ikke Nes arena bygget og heller ikke Rema 1000 på Neskollen.

Indre faktor; Her skal alle boliger bygget etter 1998 ha høyeste faktor 1,0. Det vil si alle boliger på Neskollen er ilagt høyeste faktor.

Neskollen er største bidragsyter hva angår eiendomsskatt i kommunen.

Neskollen er største bidragsyter hva angår eiendomsskatt i kommunen.

Et annet perspektiv er at på Neskollen ligger de dyreste eiendommene i kommunen, jeg vil da anta at inntektene til bosatte på Neskollen er middels til høy. Det igjen fører til store skatteinntekter til kommunen av personlig inntekt.

Hva får Neskollen tilbake av kommunen? Jeg har ikke noe regnskap på det, men har jo noen betraktninger.

Infrastruktur

Halvparten av veiene på Neskollen driftes av kommunen og resten driftes av velforeningen.

Det være seg snørydding, strøing og generelt vedlikehold. Gatebelysning er også delt mellom kommunen og velforening.

Halve infrastrukturen på Neskollen vedlikeholdes og driftes av Neskollen vel 

Det vil si at halve infrastrukturen på Neskollen vedlikeholdes og driftes av Neskollen vel blant annet gjennom forholdsvis høy velavgift pr. beboer.

Det finnes per nå to private barnehager, og det er en tredje under oppføring. Det finnes Ingen kommunale barnehager på Neskollen.

Nes kommune er blant de kommuner på Romerike som gir lavest tilskudd til private barnehager.

Engasjement

Til slutt vil jeg si at det er et utrolig bra engasjement blant beboere på Neskollen. Det legges ned mange timer av foreldre for å skape et mangfoldig idrettsmiljø. Det lages nå blant annet en fin turvei inn til Hvamtjern, som jeg håper hele Nes kommune vil benytte seg av.

Håper innlegget mottas som en opplysning om at Neskollen er viktig for Nes kommune og ikke skaper mer splittelse.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.