annonse

Trenger mannsstemmer til å løfte kirketaket

Plass til flere menn
Plass til flere menn: Messias-koret, med Øyvind Sørum i spissen, forbereder seg til konsert på nyåret. Det er fortsatt ønskelig med flere menn i rekkene. (Foto: Jan Erik Hæhre)

Ett kor, fire solister og et 17-mannsorkester skal få taket til å løfte seg i Nes kirke 28. januar.

Lisbet Bekkeli Amundsen

Vormsund

Øvingene til vinterens store musikalske hendelse i Nes kirke pågår for fullt, men det er fortsatt ledige plasser for mannlige kormedlemmer.

- Vi har fått omtrent de sangerne vi ønsker, men det er litt tynt på herresiden. Vi skal få lånt inn noen, men hvis det er mannfolk som har lyst til å være med er det ennå ikke for seint, sier Øyvind Sørum.

Han opplyser at et kor på rundt 30 lokale sangere, fire solister og orkester skal framføre Georg Friedrich Händels mest kjente verk «Messias» i Nes kirke 28. januar. Oratoriet ble første gang framført i Dublin i påsken i 1742, men etter Händels død ble det vanlig å framføre det i adventstiden. I Nes legger man imidlertid oppsettingen til januar for å styre unna den hektiske førjulstida.

- Målet var å lage et lokalt kor, og det har vi fått til med sangere fra Nes bygdekor, Godt og blanda, Årnes kirkekor og noen andre lokale sangere. Koret har blitt som jeg ønsket meg, og jeg synes vi ligger greit an, sier Sørum.

Årets julegave

Han håper å fylle Nes kirke med tilhørere under denne musikalske storsatsingen.

- Det skal vi få til. Når bygdekoret klarer å samle to fulle kirker før jul, må vi klare det til Händels «Messias», selv om julekonserter er i en klasse for seg. Billetter til «Messias» bør være årets julegave. Billetter selges gjennom billettsystemet til Nes kulturhus, sier Sørum.

I tillegg til de lokale korsangerne bidrar solistene Janne Berglund (sopran), Stig Sydtangen (tenor), Bård Bratlie (baryton) og Gro Bente Kjellevold (mezzosopran) samt orkesteret Holberg Barokk.

Største lokale satsing

- «Messias» er krevende, men et veldig populært verk med fantastisk musikk. Gjennom over 250 år har verket beholdt sin popularitet, og det settes opp hundrevis av oppsettinger hver år. Dette er den største lokale satsingen på et klassisk verk noen gang, sier Sørum.

Verkets mest kjente del er Hallelujakoret. Tradisjonen sier at kong Georg II reiste seg da han hørte dette. Etter det er det blitt skikken at tilhørerne reiser seg under Hallelujakoret.

- Hallelujakoret er høydepunktet. Det må folk få med seg. Da skal taket løfte seg, sier Sørum.