annonse

Rettssak mot nazist på kinolerrettet

Drama
Drama: Det tysk/amerikanske dramaet «Hannah Arendt» har premiere på Årnes kino fredag. Barbara Sukowa har rollen som Hannah. (Foto: Arthaus)
Animasjon
Animasjon: «Cherlock Gnomes». (Foto: Sf Studios)

Tre premierefilmer skal vises på Årnes kino fredag. En av dem er «Hannah», som er et portrett av en av det 20. århundrets fremste filosofer.

Lisbet Bekkeli Amundsen

Filmen utspiller seg i perioden 1961 – 1964 da Arendt dekket rettssaken mot nazi-krigsforbryteren Adolf Eichmann i Jerusalem. Den svært kontroversielle artikkelen hun skrev for The New Yorker skapte skandale verden over og var opphavet til begrepet «ondskapens banalitet». Artikkelen ble også bearbeidet til en bok, og i år er det 50 år siden «Eichmann i Jerusalem» ble gitt ut og for alltid endret måten man snakket om Holocaust på. Filmweb.no skriver at regissør Margarethe von Trotta gjør et formidabelt comeback med denne filmen og at hun har skapt et fortettet og spennende drama om hvordan Arendts tanker ble formet – og til hvilken pris. I hovedrollen ser vi Barbara Sukowa, som vant den tyske filmprisen for sin prestasjon.

Ødeleggende kjemper

«Rampage» er en av de andre nykommerne. Her møter vi primatologen Davis Okoye som deler et ubrytelig bånd med George, en ekstraordinært intelligent gorilla, som han har passet siden den ble født. Men når et uautorisert, genetisk eksperiment går veldig, veldig galt, omgjøres den ellers så følsomme apen til et rasende monster av gigantiske proporsjoner. Og som om ikke det er nok, blir det snart klart at det samtidig ble skapt en rekke andre gale, gigantiske, genetisk muterte monstre. Mens alfamonstrene river seg tvers gjennom Nord-Amerika og utsletter alt på deres vi, prøver Okoye sammen med en miskrediteret genforsker å finne en motgift til de altødeleggende kjempene.

Animasjon

Det blir spenning også for de yngste når den animerte familiefilmen «Sherlock Gnomes» vises fredag. Hagenissene, Gnomeo og Julie, rekrutterer den kjente detektiven, Sherlock Gnomes, for å etterforske de mystiske forsvinningene av andre hagefigurer.