annonse

En konsert i Børli og Prøysens ånd

Stemningsfullt
Stemningsfullt: Sverre Eier (f.v.), Ole Erik Eier og Ottar Johansen skapte god stemning i Dragsjøhytta med "Griskokken og tømmerhøgger`n.
Børli og Prøysen
Børli og Prøysen: Brødrene Sverre (f.v.) og Ole Erik Eier framførte viser og småstubber av Hans Børli og Alf Prøysen. Alle (Foto: Tommy Simon Norum)
Jazz
Jazz: Ole Erik Eier og Ottar Johansen spilte jazzlåtene "All of me" og "On The Sunny Side of the Street" som to solonumre.

Til tross for at Alf Prøysen og Hans Børli aldri møtte hverandre personlig, føltes det som om de begge var til stede under konserten "Griskokken og tømmerhøgger`n" i Dragsjøhytta.

Tommy Simon Norum

Dragsjøhytta

- Alf Prøysen og Hans Børli møtte hverandre aldri, og Hans var så beskjeden at han turde ikke å ta kontakt med Alf Prøysen, innledet Sverre Eier, leder i Hans Børli-selskapet, som sammen med storebror Ole Erik Eier framførte «Griskokken og tømmerhøgger`n», en blanding av viser og småstubber av Hans Børli og Alf Prøysen, i Dragsjøhytta forrige torsdag.

Felles trekk

Mens Hans Børli blir omtalt som skogens dikter, får Alf Prøysen ofte tittelen kornlandets dikter.

- Ideen kom fordi at begge to har sitt eget budskap, og begge vokste opp i fattige kår. Prøysen var til å begynne med griskokk, som ikke var det mest fasinerende yrket man kunne ha. Hans Børli var født i Oppistun i Eidskog, og hadde en medfødt egenskap til å lage dikt, forteller Ole Erik Eier.

Publikum fikk høre et litt annerledes materiale fra de to dikterne, blant annet Børli-diktet Mors julekveld, som er tonesatt av Erik Hageler. Brødrene Eier fortale også om bakgrunnen til de to dikterkjempene, og serverte artige anekdoter og små historier. En gang fikk Hans Børli spørsmål om han trodde på Gud.

- Det er mer spørsmål om Gud tror på meg, svarte Børli.

Kjente melodier

Ottar Johansen akkompagnerte på elektronisk trekkspill, og publikum fikk også høre «Tømmerkoievise», og de mest kjente Prøysen-låtene som «Husmannspolka» og «Ungkarssalme». Ole Erik Eier hadde også satt sammen en Prøysen-potpurri som skapte allsang, og siden Hans Børli var opptatt av swing og jazzmusikk, flettet de også inn «All of me» og «On The Sunny Side of the Street» som to solonumre.

- Jeg ble spurt av Dragsjøhyttas venner om å holde en konsert i løpet av høsten, og da ble jeg og Sverre enige om å friske opp igjen programmet med Børli og Prøysen, forteller Ole Erik.

Første gang de viste «Griskokken og tømmerhøgger`n» var i kulturhuset for fem år siden, og til tross for glatt føre og dårlig veg, tok 35 personer turen til Dragsjøhytta forrige torsdag.

Ønsker å lage aktivitet

- Målet er å lage aktivitet i hytta, og at det skal skje noe. Disse gutta er attraktive slik at folk kommer for å høre på, til tross for dårlig vær, sier Bjørn Monsen i Stiftelsen Dragsjøhytta, som tok initiativet til konserten.

I pausen ble det servert kaffe og vafler, og tømmerveggene i Dragsjøhytta skapte ekstra stemning til materialet fra de to folkekjære dikterne.

Helt til slutt fikk publikum hvert sitt eksemplar av diktet «Alf» skrevet av Erik Bye, som de kunne lese med på. De siste versene lyder slik:

- Hain sang for æille, men helst for unga, og dom veit best at`n Alf var tell. Og itte trur je, men jammen veit je, om han er borte, så lever`n vel.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.