annonse

Brennaktuelle forfattere i kø for å komme til Nes

Inviterer
Inviterer: Elisabeth Stabell, biblioteksjef Christine Riiser Wist, Elisabeth K. Johansen, Trude Elstad og Hilde Myrbråten Opaker inviterer til litteraturfestival. (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)
Stiller ut
Stiller ut: Nes kunstforening og Nes bibliotek samarbeider om en utstilling med Magne Furuhlomen. (Foto: Pontus Höök / NTB scanpix)
Kommer igjen
Kommer igjen: Helga Flatland var gjest under Litterær festaften for to år siden og kommer igjen i år. (Foto: Thomas Frigård)

Bjørn Olav Jahr, Maja Lunde, Helga Flatland, Magne Furuholmen... Lista over kjente navn er lang når det inviteres til Litteraturfestival i Nes.

Lisbet Bekkeli Amundsen

I uke 43 arrangeres Litteraturfestivalen i Akershus, og hvert bibliotek har sin egen festival. Nes bibliotek ønsker flere store navn på den litterære stjernehimmelen velkommen i løpet av uka, som for øvrig starter med utstilling av Magne Furuholmens kunst.

- I løpet av uka tilbyr vi alt fra utstilling til barnearrangement, lokalt og nasjonalt og forskjellige sjangre. Årsaken til at vi har lagt kunstutstilling inn i programmet er at det visuelle er viktig i alt vi gjør, og Furuholmen bruker mye tekst i sine bilder. Et bibliotek inneholder ikke bare litteratur, og vi ønsker å speile hva et bibliotek skal inneholde, sier Elisabeth K. Johansen i Nes bibliotek.

Visuelle bokstaver

Utstillingen åpner på festivalens åpningsdag lørdag 21. oktober. Med forskjellige teknikker innenfor grafikk har Magne Furuholmen skapt et unikt formspråk, og han har de siste årene spesialisert seg innen dyptrykk. I enkelte komposisjoner utforsker han med språklige strukturer og bokstavenes visuelle kvaliteter, og språket blir gjenskapt som kunst.

På åpningsdagen inviteres det også til spennende lesestund for barn med besøk av forfatter Lars Mæhle.

- Han leser og forteller levende og morsomt om barna i Kråkeslottet barnehage som gjennom hittil fire bøker løser små og store mysterier, forklarer Johansen.

Hun opplyser at festivalen fortsetter med besøk av forfatter Bjørn Olav Jahr, som gjennom sin nyeste bok «Drapene i Baneheia» tar opp hva som skjer med rettssikkerheten til individet når et helt land rystes av grusomme handlinger og befolkningen krever svar på hvem og hvorfor. Jahr holder foredrag der han stiller spørsmålet om politiet, pressen og rettsvesenet klarer å holde hodet klart i jakten på den skyldige. Videre holdes informasjonsmøte om skrivekurs for dem som trenger litt hjelp til å komme i gang med å skrive ned sine memoarer eller fortelle sin historie for etterslekten.

- Mange eldre har lyst til å skrive ned sin historie. Nå kan de få hjelp til å få det ned i en litt bedre form. Frits Wahlstrøm og Torstein Fyhri inviterer til informasjonsmøtet, sier Johansen.

På festivalprogrammet står også eventyr fra Romerike - for voksne. Lørdag 28. oktober lanseres «Anna Monrads fortellinger», som er samlet av Astrid Ruud Skedsmo og illustrert av Kjersti Vatnan Ekman.

Litterær festaften

Fredag 27. er imidlertid festivalens store festaften. Da inviteres det til Litterær festaften i storsalen i Nes kulturhus.

- Jeg føler at dette blir den beste litterære festaften noen gang. Det går en rød tråd gjennom hele arrangementet og temaene henger sammen på en naturlig måte. Temaene vil spenne fra miljøkatastrofer, flyktningkrise, sorteringssamfunn og kronisk sykdom til tette familiedramaer og oppvekstskildringer. Her blir det brennaktuelle temaer som angår oss alle og høyt faglig nivå, sier Johansen.

Forfatterne er Lars Petter Sveen, Thorvald Steen, Helga Flatland, Toril Brekke og Maja Lunde. I tillegg framfører forfatter og poet Fredrik Høyer en monolog og det lokale bluesbandet Marius Lien band står for musikalske innslag.

- Storsalen innredes med småbord og bardisk, og hele arrangementet pakkes inn i lyd, lys og kulisser en slik forfattersamling verdig, sier Johansen og opplyser at det er mulig å bestille middag før forestillingen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.