annonse

Mina (20) og bestefar deler interessen for karveskurd

LÆRER NYE GENERASJONER
LÆRER NYE GENERASJONER: Morfar Øyvind Veland lærte teknikken selv for 10–15 år siden, og har lært den bort til tjue år gamle Mina Veland i midten. Læreren til Mina, Inger Juel Sukke, var imponert over hva de har fått til. (Foto: Harald Eigum)
OGSÅ BOKSER OG TINER
OGSÅ BOKSER OG TINER: I tillegg til fat og kopper, skjæres det også i bokser og tiner. (Foto: Harald Eigum)
SKAL STÅ HELE MAI
SKAL STÅ HELE MAI: Utstilte trearbeider skal stå på biblioteket i hele mai. (Foto: Harald Eigum)

Den gamle treskjærerkunsten karveskurd ble trukket fram i lyset da Mina og morfar Øyvind Veland demonstrerte teknikken.

  • Harald Eigum

Lørdag hadde Mina Veland og morfar Øyvind Veland utstilling og demonstrasjon av det gamle håndverket karveskurd i Nes bibliotek.

– Karveskurd er en gammel treskjærertradisjon med geometriske motiver der sirkel og rutemønster kan trekkes opp med passer og linjal. Dekoren er utført med et karvesnitt der snittet har skrå sider som møtes i en spiss i bunn, sier nestor og læremester Øyvind Veland, som har lært bort teknikken til barnebarnet Mina Veland (20).

Klarer seg med én kniv

OGSÅ BOKSER OG TINER
OGSÅ BOKSER OG TINER: I tillegg til fat og kopper, skjæres det også i bokser og tiner. Foto: Harald Eigum

– Jeg lærte denne teknikken av morfar for halvannet år siden, og siden da har det blitt mye treskjæring. Man kan klare seg med en kniv og jeg påstår at teknikken ikke er vanskelig å lære bare man har forstått hvordan det hele henger sammen. Man kan også lage andre former som for eksempel dyremotiv. Alle motiv kan lages så lenge det går opp i trekanter, og jeg sitter faktisk ofte i godstolen hjemme foran tv’en og driver med dette, sier hun, og legger til at dette er et hyggelig tidsfordriv med mening.

Bokser og tiner

SKAL STÅ HELE MAI
SKAL STÅ HELE MAI: Utstilte trearbeider skal stå på biblioteket i hele mai. Foto: Harald Eigum

Øyvind Veland sveiper også bokser og tiner som de begge skjærer i, og teknikken benyttes også på dreide gjenstander hvor man kan lage sine egne mønstre. Tidligere lærer til Mina på Østgård skole, Inger Juel Sukke, var en av de aller første som var innom for å se på arbeidene til Mina og Øyvind.

– Jeg så at dette skulle skje på biblioteket i dag, og jeg husker at Mina var veldig flink i matematikk og geometriske figurer, så dette måtte jeg bare få med meg. Dette er utrolig flott håndverk, og jeg vil berømme morfar Øyvind for at han lærer de nye generasjonene å bevare de gamle teknikkene, slik at de overlever til neste generasjon, sier Sukke.

Tjue nysgjerrige

Om lag tjue nysgjerrige var innom for å se på arbeidene, og det var Mina veldig godt fornøyd med.

– Hvis det er noen som vil begynne med dette er det bare å ta kontakt med biblioteket her på Amfi, hvor jeg også er til daglig. Får vi samlet en fem-seks stykker starter vi med kurs, sier hun.

redaksjon@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.