annonse

Mastergraden ble avsluttet med en 70 minutter lang konsert

KNYTTET TIL NES
KNYTTET TIL NES: Eirin Bjerkomp Soelberg har alltid hatt en nær tilknytning til Nes, selv om hun er oppvokst i Sørum. Besteforeldrene er fra Årnes, og i dag bor moren og søsteren samme sted. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
GODT FORNØYD
GODT FORNØYD: –Jeg er godt fornøyd med konserten. Publikum virket fornøyd, og jeg klarte faktisk å nyte øyeblikket, uttalte Eirin Bjerkomp Soelberg i etterkant av masterkonserten. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
OMFATTENDE STUDIER
OMFATTENDE STUDIER: Eirin Bjerkomp Soelberg har de siste seks årene bodd i Bergen hvor hun har studert klassisk musikk ved Griegakademiet i Bergen. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
KNYTTET TIL NES
KNYTTET TIL NES: Eirin Bjerkomp Soelberg har alltid hatt en nær tilknytning til Nes, selv om hun er oppvokst i Sørum. Besteforeldrene er fra Årnes, og i dag bor moren og søsteren samme sted. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)
MUSIKK SOM UTTRYKK
MUSIKK SOM UTTRYKK: Selv etter utallige øvingstimer de siste årene, ser fortsatt Eirin Bjerkomp Soelberg piano som en uttrykksform hun kan ty til når hun er glad, trist, eller på en eller måte ønsker å beskrive følelsene. (Foto: Carl Christian Grue Solberg)

I motsetning til de fleste andre studenter, har pensumlistene til Eirin Bjerkomp Soelberg de seneste årene bestått av noter av Chopin, Mozart og Beethoven. Den klassiske pianisten kronet denne uken musikkstudiene med sin avsluttende master-konsert ved Griegakademiet i Bergen.

  • Carl Christian Grue Solberg
GODT FORNØYD
GODT FORNØYD: –Jeg er godt fornøyd med konserten. Publikum virket fornøyd, og jeg klarte faktisk å nyte øyeblikket, uttalte Eirin Bjerkomp Soelberg i etterkant av masterkonserten. Foto: Carl Christian Grue Solberg

– Å være ferdig med de utøvende studiene er litt godt, men også vemodig. Det har vært en trygghet i å ha faste timer med lærer fra uke til uke. Når det nå er over, er det både skummelt og spennende at ansvaret ligger kun på meg, forteller Soelberg.

Røtter i Nes

Eirin Bjerkomp Soelberg er oppvokst i Sørum, men har alltid hatt et nært forhold til Nes.

– Bjerkomp-navnet kommer fra Nes, mormor er fra Årnes. Jeg har alltid hatt mye kontakt med henne, vært der mye i ferier og sånt. Nå som både moren og søsteren min bor på samme sted, er det til Årnes jeg drar når jeg sier jeg skal hjem, forteller hun.

Tente gnisten

MUSIKK SOM UTTRYKK
MUSIKK SOM UTTRYKK: Selv etter utallige øvingstimer de siste årene, ser fortsatt Eirin Bjerkomp Soelberg piano som en uttrykksform hun kan ty til når hun er glad, trist, eller på en eller måte ønsker å beskrive følelsene. Foto: Carl Christian Grue Solberg

Helt siden barndommen har musikken vært den klassiske pianistens store lidenskap.

– Jeg kan huske at jeg i ganske tidlig barneskolealder hørte på orkestermusikk i bilen med faren min, og at han prøvde å lære meg hvilke forskjellige instrumenter som spilte, forteller hun.

Hun begynte i korps som sjuåring, men det var rettledningen fra en helt spesiell pianolærer som for alvor tente gnisten.

– Da jeg var 11 år begynte jeg å ta timer med Elzbieta Nawrocka. Hun har betydd mye for meg, hun er nesten som min andre mor. Hun lærte meg viktigheten av å skape mentale bilder, samt viktigheten av å se musikken i sammenheng med andre kunstneriske uttrykk fra samme tid, forklarer Soelberg.

Derfra gikk det kun en vei. De siste seks årene har hun fått anledning til å vie musikken all sin tid.

– Jeg føler at jeg har utviklet meg mye, både som musiker og som menneske. Det har vært en veldig fin tid, forteller hun.

Konsert

Onsdag skulle masteravhandlingen avlegges. I motsetning til en tradisjonell masteravhandling, hadde Soelbergs avhandling form av en 70-minutters lang konsert.

– Jeg tror ikke jeg er så enkel å ha med å gjøre når jeg forbereder meg til slike ting. Jeg går inn i meg selv og forbereder meg på uventede scenarioer og sånt. Jeg gleder meg alltid, men er veldig skjerpet. En slags skrekkblandet fryd, forklarer Soelberg.

– Hvordan synes du konserten gikk?

– Jeg synes det gikk bra, jeg klarte faktisk å nyte øyeblikket. Noen små feilskjær her og der ble det, men det skyldes den stressende situasjonen. Publikum virket veldig entusiastiske, så det ble alt i alt en god opplevelse, slår hun fast.

Undervisning

Soelberg er imidlertid ikke ferdig med Griegakademiet med det første. Nå venter ett år med pedagogisk påbygning.

– Jeg har undervist barn og unge ved siden av studiene. Man hjelper dem å utvikle seg, samtidig som man blir kjent med dem som mennesker, og det er kjempehyggelig. Jeg ser for meg å jobbe med musikk på den måten, ved siden av mine egne prosjekter som utøvende musiker, forklarer hun.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.