annonse

Kom gjennom nåløyet - tar utdanning på scenen

Drømmestudier
Drømmestudier: Elias Moussaoui Anseth gleder seg til å ta fatt på studier ved Det Norske Teatret i Oslo til høsten. (Foto: Det Norske Teatret)

Elias Moussaoui Anseth fra Neskollen jubler over studieplass ved Det Norske Teatret.

Lisbet Bekkeli Amundsen

– Jeg ble veldig glad, sier han etter at han denne uka fikk gladmeldingen om at han er en av seks unge skuespillere med bakgrunn utenfor Europa som er tatt opp som student ved en treårig multinorsk skuespillerutdanningen ved Det Norske Teatret.

– Jeg ble veldig glad. Jeg har jobbet hardt for dette, sier han.

20-åringen fra Neskollen gikk dramalinjen ved Lillestrøm videregående skole og går nå på Romerike folkehøyskole. Nå venter tre år med teaterutdanning, og drømmen er fast kontrakt som skuespiller ved det Norske teater eller Nasjonalteateret.

De seks skuespillerne som juryen kan tenke seg å møte på scenen en gang i framtida ble valgt ut blant 65 søkere.

Kruttsterk klasse

– Vi har sett etter de beste skuespillerne og mennesker vi ønsker å møte som framtidige kollegaer, sier jurymedlem og skuespiller ved Det Norske Teatret, Gjertrud Jynge, i en pressemelding.

– Vi har valgt ut en kruttsterk klasse med svært høyt nivå, sier jurymedlem og skuespiller Sara Khorami.

De seks som starter på utdanningen til høsten vil bli det tredje kullet som tar utdanningen Det Multinorske.

– Det å få lov til å gå i de samme gangene som mine forbilder er for meg stort i seg selv, sier Elias Anseth.

Speiler Norge i dag

Utdanningen Det Multinorske er et initiativ fra Det Norske Teatret og Nord Universitetet for at teatrene skal bygge ensembler som speiler det moderne Norge. Utdanningen ble opprettet i 2012. Utdanningen er en fullverdig utdanning på lik linje med de andre statlige teaterhøyskolene i Norge og Norden og fører til bachelorgrad i skuespillerfaget.

– Dette konseptet er utrolig bra. I Norge er det ikke mange ikke-etnisk norske skuespillere på scenen. At Det Norske Teatret gjør dette for å få inn flere med ulik bakgrunn er bra, sier Anseth, som har en far fra Algerie.

lisbet@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.